Socjolog o cynaderkach

Dziś w Mieszkaniu Gepperta o blogach kulinarnych opowie dr Agata Bachórz w wykładzie „Cynaderki w śmietanie, sałatka z nasturcją i inne rarytasy. Blogi kulinarne okiem socjologa”.

 

Blogi kulinarne są rozbudowanym i zróżnicowanym obszarem polskiej blogosfery. Popularny serwis (tzw. agregator) Durszlak rejestruje obecnie ponad 4,5 tysiąca stron. Gotowanie staje się nierzadko hobby, strategią samorealizacji i jedną z nisz kulturowych. Warto na tym tle przyglądać się zmianom sposobów transmisji wiedzy kulinarnej. Do czynienia mamy z pluralizacją dyskursów o gotowaniu, a jednocześnie utratą przez kulinaria statusu wiedzy z jednej strony oczywistej i tradycyjnej, z drugiej – profesjonalnej, uniwersalnej i scentralizowanej. Obecna na blogach wiedza o gotowaniu ma dziś charakter rozproszony, oparta jest na konkurujących systemach eksperckich lub też wyrasta ze zróżnicowanego doświadczenia codzienności. Można na przykład wskazywać na sprzeczności między lokalnością a kosmopolityzmem, między instrumentalizacją jedzenia (np. oczekiwaniem prozdrowotności) a estetyzacją i zabawą, czy też między bezpieczeństwem a zagrożeniem ze strony jedzenia.

 

Co zatem mówi nam o społeczeństwie przyglądanie się blogom na temat gotowania? Czy powinniśmy je traktować jako odpowiedniki tradycyjnych „eksperckich” książek kucharskich, narzędzia autoprezentacji autorów, sztukę, „okna” służące podglądaniu cudzej codzienności, przestrzeń komunikacji, czy też ich status jest jeszcze inny? Jak opisywać i porządkować wiedzę kulinarną, która (re)produkowana jest w blogosferze, a także jak przypuszczalnie może łączyć się ona z indywidualnym doświadczeniem w obszarze codzienności?

 

dr Agata Bachórz – adiunkt w Zakładzie Antropologii Społecznej w Instytucie Filozofii, Socjologii i Dziennikarstwa Uniwersytetu Gdańskiego. Autorka kilkunastu artykułów z zakresu socjologii i antropologii oraz książki Rosja w tekście i w doświadczeniu. Analiza współczesnych polskich relacji z podróży (Nomos 2013). Obecnie kieruje swoje zainteresowania naukowe w kierunku badania dyskursów codzienności, przyglądając się między innymi książkom kucharskim z okresu PRL, jak również współczesnym przekazom kulinarnym.

Kurator DYSKU Gepperta: Bartek Lis

 

Co: O blogach kulinarnych oczami socjologa
Gdzie: Mieszkanie Gepperta ul. Ofiar Oświęcimskich 1/2, Wrocław
Kiedy: 13 maja, wtorek, godz. 18
Wstęp wolny
www.mieszkaniegepperta.pl