Jarmark Jadwiżański

Obozowisko Wojów Piastowskich Jantar, walki w kręgu, wielka inscenizacja bitwy, pokazy rzemiosł, koncerty muzyki dawnej w wykonaniu zespołów Huskarl i Dziwoludy, czy spektakl plenerowy – to najważniejsze atrakcje Jarmarku Jadwiżańskiego, średniowiecznej imprezy plenerowej, na którą 1 października zaprasza Centrum Kultury „Zamek”.

 

W tym roku organizatorzy postawili szczególny akcent na kulinaria, dlatego w programie znajdziemy wykłady, pokazy, warsztaty oraz degustacje popularnych w średniowieczu potraw. Wydarzenie, któremu towarzyszy duży jarmark kupiecki ze specjalną strefą Slow Food, odbędzie się na malowniczych terenach wokół Zamku Leśnickiego od godz.11:00 do 19:00, wstęp wolny.

 

Rycerze

Pod zamkiem Drużyna Wojów Piastowskich Jantar ustawi dwór piastowskiego księcia. Zobaczyć tam będzie można salę tronową z tronem legendarnego Popiela, średniowieczne meble, ręcznie tkane kilimy, skóry, kotły oraz bogate sprzęty codziennego użytku. Wśród nich znajdą się też przedmioty wykorzystane w filmie Jerzego Hoffmana pt. „Stara Baśń”. Na terenie obozu zobaczyć będzie można również pokazy inscenizujące średniowieczne życie: zbrojownię, tkanie na bardzie, wybijanie monet, wędzarnię kłodową, warsztat kaletnika, stanowisko garncarza, czy skandynawskiej biżuterii średniowiecznej Viking Kristall. Drużyna poprowadzi też konkursy dla uczestników Jarmarku, zmagać się będzie można m.in. w strzelaniu z łuku czy miotaniu oszczepem Nie zabraknie również pokazów walk z bogatą narracją, których fabuła nawiązywać będzie do starodawnych legend oraz wydarzeń historycznych z dziejów Polski. Na widzów czeka pokaz walk w kręgu, a na finał Jarmarku odbędzie się wielka inscenizacja bitwy w blasku płonących pochodni.

 

Koncerty i spektakl

Na scenie amfiteatru zamkowego wystąpią zespoły grające muzykę średniowieczną z elementami folku, muzyki celtyckiej, a nawet filmowej – Huskarl i Dziwoludy. Na ich repertuar w dużej mierze składają się utwory odtworzone na podstawie źródeł historycznych. Będzie można posłuchać brzmienia takich instrumentów jak: dudy, lira korbowa. kemenche, panduri, baraban, drewniany flet, bałałajka, czy kobza.

Teatr Rozrywki „Trójkąt” pokaże widowisko plenerowe pt. „Ksiega Błazna – moralitet plebejski”. Jest to rekonstrukcja późnośredniowiecznego teatru lalkowego, opartego na autorskim tekście, zawierającym elementy tradycyjnych wątków moralitetowych, potraktowanych w przewrotnie zabawny sposób.

 

Naturalne, ekologiczne i średniowieczne kulinaria

W kulinarnej strefie programu znajdziemy wiele punktów dotyczących zarówno zdrowego jedzenia, jak i historycznych potraw. „Pracownia Jamirka” przygotuje wkład z pokazem o tym co kiedyś jadano, w jaki sposób przechowywane produkty, jakimi narzędziami przyrządzano dania, można będzie nawet uzyskać przepis na zdrowe dania z kuchni dawnej. Grupa „Chwastożercy” zaprosi na degustację połączoną z wykładem o potrawach z nieuprawnych warzyw kiedyś i dziś. Na stoiskach reko-gastronomii można będzie spróbować specjałów kuchni historycznej, przyrządzanych na otwartym ogniu, m.in. podpłomyki żytnie na zakwasie piwnym, czy naleśniki z naturalnymi dodatkami.

Chętni będą mogli na miejscu spróbować swoich sił we własnoręcznym kiszeniu buraczków na zakwas buraczany oraz przygotowaniu surówki z kiszonych buraczków, podczas specjalnie przygotowanych warsztatów.

Grupa Slow Food Dolny Ślask pokaże prezentację na temat filozofii, ruchu i produktów „slow food international”, ponadto slow foodowi wystawcy stworzą odrębną strefę na jarmarku kupieckim. Tutaj uczestnicy będą mogli się zaopatrzyć m.in. w miody pitne, oleje naturalne, suszone mięso, kiszonki, przetwory, sery, ale też ceramikę i biżuterię artystyczną.

 

Atrakcje dla dzieci

W tym roku na najmłodszych uczestników czekać będzie średniowieczny plac zabaw, a na nim takie atrakcje jak: karuzela średniowieczna, plac walki na bezpieczne miecze, zamek do burzenia , czy stanowisko karmienia smoka.

 

Co: Jarmark Jadwiżański
Gdzie: Centrum Kultury „Zamek”, pl. Świętojański 1, Wrocław
Kiedy: 1 października (niedziela) godz. 11:00 – 19:00
Wstęp wolny

www.zamek.wroclaw.pl
www.facebook.com/ckzamekwro

 

Jarmark Jadwiżański 2017
PROGRAM GODZINOWY

 

1 października (niedziela) godz. 11:00 – 19:00
Centrum Kultury „Zamek”, pl. Świętojański 1, Wrocław
Wstęp wolny

 

11.00 – 19.00 – Jarmark handlowy + Strefa Slow Food
11.00 – 19.00 – Obozowisko Drużyny Wojów Piastowskich Jantar
11.00 – 19.00 – Średniowieczny plac zabaw
12.00 – 12.20 – Gra Zespół Huskarl przed murami zamkowymi
12.00 – 16.00 – Warsztaty plecionkowe dla dzieci
12.30 – 13.00 – I pokaz walk – Arena
13.00 – 13.30 – Koncert Huskarl – Amfiteatr
13.00 – 13.30 – Wykład Doroty Gajdy – przy obozowisku rycerskim
13.30 – 14.00 – Wykład z projekcją nt. filozofii, organizacji i społecznego ruchu konsumenckiego Slow Food. Anna Rumińska – Convivium Leader, Slow Food Dolny Śląsk – podziemia
13.00 – 13.45 – Turniej dzieci – Fosa, średniowieczny plac zabaw
13.45 – 14.00 – Finał turnieju dzieci – Amfiteatr
14.00 – Oficjalne otwarcie + opowieść o dworze piastowskim + II pokaz walki – Amfiteatr
14.00 – 15.00 – Treningi przed turniejem dla publiczności – Arena
14.00 – 15.00 – Warsztaty kiszenia buraków na zakwas i sałatka z kiszonych buraków
14.15 – 15.00 – Koncert Dziwoludy I – Amfiteatr
15.00 – 15.30 – Turniej dla publiczności – Arena
15.30 – 15.50 – III pokaz walk (w kręgu) – Arena
15.00 – 16.00 – Wykład z projekcją nt. nieuprawnych warzyw w średniowieczu, chwastów jadalnych, tzw. dzikich roślin jadalnych. Anna Rumińska – Chwastożercy / Dolny Śląsk
– podziemia
16.00 – 17.00 – Spektakl Księga Błazna – Amfiteatr
17.00 – 17.45 – Koncert Dziwoludy II – Amfiteatr
18.00 – 18.45 – Finalna walka – Arena
19.00 – zakończenie imprezy

 

Strefa Slow Food – mini wykłady z degustacją

14.00 – Zofia Kowalczyk – Skarby Lasu / Kłodzko – miniwykład o wytwarzaniu ziołowych ekstraktów archaiczną techniką na zimno i degustacja syropu ziołowego na zimno
14.30 – Marcin Goetz – Słodka Chatka / Trzcińsko – miniwykład nt. średniowiecznego piernikarstwa na Dolnym Śląsku i slowfoodowych pierników współczesnych
15.00 – Anna Szlączka – Owoce Lutyni / Lutynia – miniwykład nt. rodzinnego sadownictwa i bioróżnorodności oraz prezentacja deseru z owoców bez pozostałości chemicznych
15.30 – Henryk Nowakowski – Cydr Tradycyjny z Trzebnicy / Trzebnica – degustacja manufakturowego cydru z jabłek i gruszek i miniwykład nt. cydrownictwa
16.00 – Krzysztof Lasyk – Gospodarstwo Ekologiczne / Wilkanów – degustacja warzyw ekologicznych wraz z miniwykładem nt. zapomnianych odmian warzyw i tradycyjnego rolnictwa
16.30 – Piotr Klepacz – CeltyckieSmaki – degustacja śledzi kiszonych na modłę średniowieczną wraz z miniwykładem o ich historii
17.00 – Małgorzata Makuchowska – Gospodarstwo Rolne / Wieża – degustacja deseru z soku malinowego z własnych malin i miniwykład o manufakturowym przetwórstwie oraz hodowli owcy wrzosówki polskiej nominowanej w Arce Smaku Slow Food
17.30 – Jacek Rylski – Olejarnia Bożydar – miniwykład nt. zimnotłoczonych olejów wraz z ich degustacją