Filmowa Europa na Widelcu 2019

Europa na Widelcu po raz 11. zgromadzi we Wrocławiu wszystkich miłośników dobrej kuchni. Od 3 lat jest to impreza nie tylko kulinarna, ale też KULTURALNA, a to za sprawą specjalnych pokazów filmowych, związanych tematycznie z jedzeniem i kulinariami. W tym roku organizatorzy filmowej części programu połączyli wydarzenie z akcją społeczną Menu Wolności.

 

Tegoroczny festiwal Europa na Widelcu zaplanowano w terminie 29.05-2.06. Będzie to 5 dni święta kuchni i dobrego jedzenia, które organizatorzy planują celebrować w każdy możliwy sposób. Będą więc degustacje, wielki targ na Rynku, spotkania z gośćmi specjalnymi, koncerty, kulinarne seanse filmowe, dyskusje, poczęstunki i inne niebanalne atrakcje.

 

Filmowa Europa na Widelcu to kulturalna część festiwalu, za organizację której odpowiadają FILMS for FOOD oraz kino Nowe Horyzonty i potrwa 3 dni (31.05 – 02.06). Tegoroczny program rozpocznie pokaz archiwalnych filmów dokumentujących obrady Okrągłego Stołu (w tym film w reżyserii tragicznie zmarłego Piotra Bikonta, współtwórcy festiwalu Europa na Widelcu) oraz Kolacja Wolności w Hotelu Monopol. Zarówno pokaz, jak i kolacja wpisują się w ogólnopolską akcję Menu Wolności organizowaną z okazji 30 rocznicy obrad Okrągłego Stołu. „Celem akcji jest propagowanie wśród wszystkich Polaków idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły Polsce wolność – mówi Lucyna Zembowicz z FILMS for FOOD. Festiwal Europa na widelcu był tym, który zainicjował świętowanie rocznicy 4 czerwca przy stole, dlatego to właśnie tu zorganizujemy pierwsze wydarzenie w ramach akcji Menu Wolności” – dodaje. Kolację Wolności przygotują dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek (Hotel Stary Kraków, pierwszy szef kuchni hotelu Monopol), Justyna Słupska-Kartaczowska (jadka Wrocław), Łukasz Budzik (Mennicza Fusion Wrocław) oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie polskie, oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią Polski. Wśród serwowanych dań będzie można skosztować np. pączki z serem pleśniowym z Wańczykówki czy consommé z pomidorów.

Gośćmi specjalnymi kolacji oraz całego przeglądu filmowego będą Robert Makłowicz – ambasador i współorganizator festiwalu Europa na Widelcu oraz Katarzyna Bosacka – pomysłodawczyni i jedna z ambasadorek ogólnopolskiej akcji Menu Wolności.

 

Drugiego dnia festiwalu odbędą się pokazy 3 filmów poświęconych wielkim szefom kuchni oraz wielkim inspiracjom. Widzowie zobaczą historię Flynna McGarry’ego – nastolatka, który szturmem zdobył wymagający świat nowojorskich restauracji, Daniego Garcia – jednego z najsłynniejszych współczesnych hiszpańskich szefów kuchni oraz braci Roca, w filmowym zapisie ich kulinarnej podróży przez Turcję. Tego dnia, w nawiązaniu do filmu „Chef Flynn”, w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r) odbędą się warsztaty kulinarne, na które obowiązują wcześniejsze zapisy.

 

Trzeci dzień za sprawą 2 projekcji upłynie pod znakiem społeczeństwa i kultury kulinarnej. Pierwszy z nich to „Żniwa” o bardzo niekonwencjonalnej formie. Połączenie dokumentu z elementami fabularyzowanymi, tradycyjną pendżabską muzyką i tańcem daje obraz upokorzenia robotników pracujących na polach uprawnych. „Wino we krwi” to drugi, zaplanowany na ten dzień film. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 prezentuje Gruzję, ojczyznę wina i fascynujący świat win naturalnych.

 

W cenie biletu każdego z seansów Filmowej Europie na Widelcu znajdą się nawiązujące do filmów poczęstunki oraz spotkania z gośćmi specjalnymi. Odbywać się również będą warsztaty kulinarne w towarzystwie masterchefa Mateusza Zielonki w restauracji Surfer.

 

Jest to inicjatywa łącząca świat sztuki filmowej z kulinariami. W jej ramach odbywają się cykliczne pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu oraz towarzyszące im spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne. Ideą twórców FILMS for FOOD jest propagowanie kultury kulinarnej w Polsce. Traktują oni film jako narzędzie edukacji, a jednocześnie nośnik zmian społecznych.

 

Pokazy odbywać się będą w Kinie Nowe Horyzonty (KNH). W odróżnieniu od zwykłych multipleksów KNH stanowi przestrzeń dla debat, dyskusji i spotkań z twórcami (nie tylko ze świata filmu). Przez wzgląd na rozmaite projekty artystyczne (przeglądy kinematografii z całego świata czy akademie filmowe) zdaje się być najlepszym możliwym miejscem do projekcji obrazów w ramach Filmowej Europy na Widelcu.
Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym: Magazynu Kukbuk, Food Service, Ouichef.pl, Radio RAM, Radio Wrocław, Wrocław.pl, KochamWrocław.pl, Wroclife, OCZY.MAG i Have a bite.

 

RAMOWY PROGRAM

Piątek pod hasłem Menu Wolności

Pokaz specjalny z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej
31.05 godz. 18.30
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24
Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 8,90 zł
Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

Kolacja Wolności
31.05 godz. 19.30
Hotel MONOPOL, H. Modrzejewskiej 2, Wrocław
Cena biletu (pokaz filmu w sali klubowej hotelu+ kolacja z 4-daniowym menu degustacyjnym wraz z selekcją win i alkoholi, w tym polskich: 290 zł/os.
http://bit.ly/POKAZ_I_KOLACJA_MENU_WOLNOSCI

 

Sobota pod hasłem „Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje”

Kino Nowe Horyzonty sala nr 3, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24
1.06
Godz. 11.00 Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp: 8,90 zł. Zgłoszenia na adres: surfermagnolia@gmail.com
godz. 16.00 „Chef Flynn”
godz. 18.00 “W poszukiwaniu umami”
godz. 20.30 „Bracia Roca na tureckim szlaku”

 

Niedziela pod hasłem „Społeczeństwo i kultura kulinarna”

Kino Nowe Horyzonty sala nr 3, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24
2.06
Godz. 17.30 “Żniwa”
Godz. 20.00 „Wino we krwi”

Więcej informacji: http://bit.ly/PROGRAM_FILMOWEJ_EUROPY_NA_WIDELCU

 

Pełen program festiwalu

Dzień I
31 MAJA, piątek
Menu Wolności (1989-2019)

Menu Wolności – właśnie pod takim hasłem odbędą się pierwsze wydarzenia w ramach tegorocznej Filmowej Europy na Widelcu. Obchodzona w tym roku 30 rocznica obrad Okrągłego Stołu, symbolu demokratycznych przemian, i wyborów, które przyniosły Polsce wolność wymaga szczególnej oprawy. Zobaczcie co przygotowaliśmy na otwarcie 3. edycji filmowego przeglądu i 11 odsłony festiwalu Europa na Widelcu we Wrocławiu – wydarzenia, które zachęca do wspólnego świętowania przy dobrym jedzeniu.

– 18:30, KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

Pokaz specjalny z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej
„Opowieści Okrągłego Stołu”
reż Piotr Bikont i Leszek Dziumowicz, Polska 1989
+ fragment reportażu „Okrągły Stół od kuchni”, Video Studio Gdańsk, Polska 1989
Przed projekcją poczęstunek dla widzów przygotowany przez Mariusza Kozaka, szefa kuchni Hotelu Monopol i spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności

Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 8,90 zł
Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

Opis filmu
Film dokumentalny, zrealizowany podczas obrad Okrągłego stołu w Warszawie, pokazujący kuluary Pałacu Namiestnikowskiego, gdzie spadają z ludzkich twarzy maski przywdziewane na czas rozmów w komisjach i występów przed kamerami telewizji. Unikalny zapis historycznych rozmów, które doprowadziły do zmiany systemu w Polsce – z komunistycznego na demokratyczny. Film ukazuje zderzenie dwóch światów – pezetpeerowskich aparatczyków, którym władza wyślizguje się z rąk i opozycjonistów, którzy już wkrótce obejmą najwyższe stanowiska w państwie. Dla obu stron była to sytuacja nowa, dzięki czemu w „Opowieściach Okrągłego stołu” nie brakuje sytuacyjnego humoru i zabawnych anegdot. W filmie zobaczymy m.in. po stronie solidarnościowej: Wałęsa, Mazowiecki, Geremek, Michnik, Kuroń, po stronie rządowej: Kiszczak, Ciosek, Jakubowska, Miodowicz.

 

– 19:30, HOTEL MONOPOL WROCŁAW
SEANS + KOLACJA WOLNOŚCI z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej

„Opowieści Okrągłego Stołu”
reż Piotr Bikont i Leszek Dziumowicz, Polska 1989
+ fragment reportażu „Okrągły Stół od kuchni”
Video Studio Gdańsk, Polska 1989

Przed projekcją filmu i w trakcie kolacji spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności

Opis wydarzenia:

Na ten niezwykły wieczór w Hotelu Monopol złożą się: pokaz specjalny filmu „Opowieści Okrągłego Stołu” oraz materiału „Okrągły Stół od kuchni” oraz kolacja degustacyjna inaugurującą ogólnopolską akcję Menu Wolności ze specjalnym udziałem Roberta Makłowicza oraz Katarzyny Bosackiej.
Kolację Wolności przygotują dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek (Hotel Stary Kraków, 1 szef kuchni hotelu Monopol po rewitalizacji), Justyna Słupska-Kartaczowska (jadka Wrocław), Łukasz Budzik (Mennicza Fusion Wrocław) oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie polskie, oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią naszego kraju. O akcji Menu Wolności oraz o początkach Europy na Widelcu opowiedzą dziennikarze i specjaliści kulinarni Katarzyna Bosacka i Robert Makłowicz.
Wieczór poprowadzą: Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z FILMS for FOOD.

Cena biletu (pokaz filmu w sali klubowej hotelu+ kolacja z 4-daniowym menu degustacyjnym wraz z selekcją win i alkoholi, w tym polskich: 290 zł/os.
Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

 

Dzień II
1 CZERWCA, sobota
Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje

– godz. 16:00 Kino NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

„Chef Flynn”
reż. Cameron Yates, USA 2018, 82’
PRZED SEANSEM: poczęstunek + wprowadzenie (Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek)
PRZED SEANSEM: godz. 11:00 Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp wolny. Zgłoszenia na adres:

OPIS FILMU:
Jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu, którego mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako 16-letni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako 19-latek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, beet Wellington (zawinięty w ciasto francuskie i dodatki burak, wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin). Kobieta towarzyszy bohaterowi na ekranie niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanowić się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.

• Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł
Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl

 

– godz. 18:30 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

“W poszukiwaniu umami”
reż. Iñigo Ruiz, Hiszpania 2017, 60′
PRZED SEANSEM: poczęstunek
PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

OPIS FILMU:
Dani Garcia, właściciel restauracji w Marbelli odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin to jeden z najsłynniejszych współczesnych hiszpańskich szefów kuchni. Jego mistrzem jest Nobu Matsuhisa, ikona kuchni japońskiej, szef, który wypromował azjatyckie kulinaria na całym świecie. W hołdzie dla Nobu, Garcia przygotowuje w swojej restauracji specjalną kolację, do której tworzenia oprócz swojego mistrza zaprasza także innych słynnych szefów kuchni. Przewodni temat przedsięwzięcia i zarazem znak rozpoznawczy dań Nobu to umami – piąty smak, który prowokuje kucharzy do najróżniejszych poszukiwań i interpretacji.
Jak właściwie zdefiniować smak umami? Gdzie go znaleźć? Jakie są efekty spotkania, wspólnego gotowania i burzy najwybitniejszych gastronomicznych mózgów? W filmie, będącym dokumentacją inspirującego (i bardzo radosnego) think-tanku, zobaczycie co może wyniknąć ze zderzenia europejskiej i azjatyckiej kultury kulinarnej.

⁃ Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł

 

– godz. 20:30 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr. 3

„Bracia Roca na tureckim szlaku”
reż. Luis Gonzalez, Hiszpania 2016, 86 ‘
PRZED SEANSEM: poczęstunek
PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi ; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

Pięć tygodni w kolebce jednej z najstarszych kuchni świata: w Turcji.
Słynni restauratorzy, bracia Joan, Josep i Jordi Roca udają się w podróż na Półwysep Anatolijski. Szef kuchni, sommelier i cukiernik zgłębiają tajniki sztuki kulinarnej i poznają kulturę Turcji – spotykają się z kucharzami, producentami jedzenia, rolnikami oraz zwykłymi ludźmi. Na co dzień Bracia Roca są właścicielami katalońskiej restauracji Celler de Can Roca w Gironie uznanej przez prestiżowy “Restaurant Magazine” za najlepszą na świecie wg listy The World’s 50 Best. Nie jest to ich pierwsza (ani nie ostatnia!) podróż z kulinarnym projektem, w poszukiwaniu nowych inspiracji. Jaki jest efekt tej wyprawy i jak wpływa ona na ich kreatywność oraz codzienną pracę restauracji? Zobaczcie dokument „Bracia Roca na tureckim szlaku” i razem z najsłynniejszymi restauratorami wybierzcie się w tę podróż!

⁃ Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł

 

Dzień III, 2 CZERWCA, niedziela
Społeczeństwo i kultura kulinarna

– 17:30 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr 3.

“Żniwa” reż. Andrea Paco Mariani, Włochy 2017, 73′
PRZED SEANSEM: poczęstunek
PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi ; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

Opis filmu:
Gurwinder pochodzi z Pendżabu, od lat pracuje, jako farmer w Agro Pontino, niedaleko Rzymu. Od kiedy po raz pierwszy przyjechał do Włoch, mieszka z resztą społeczności Sikhów w prowincji Latina. Hardeep także jest Hinduską, ale mówi z rzymskim akcentem. Pracuje, jako mediator kulturowy. Ona, urodzona i wychowana we Włoszech, próbuje uwolnić się od wspomnień o rodzinie, która wyemigrowała do Italii jeszcze w poprzednim stuleciu. On wbrew swoim przekonaniom i religii musi brać meta amfetaminę oraz dopalacze, aby być w stanie znieść mordercze tempo pracy i móc wysyłać pieniądze do rodziny w Indiach.
„Żniwa” to film bardzo niekonwencjonalny: łączy formę dokumentu z elementami fabularyzowanymi, tradycyjną pendżabską muzyką i tańcem. Pokazuje upokorzenie robotników pracujących na polach uprawnych, którzy są bezlitośnie wykorzystywani przez wywodzących się z gangów nadzorców. W dokumencie w ciągu jednego dnia przeplatają się dwie opowieści – od zaczynającej się o świcie pracy na polu, aż do wieczornych modlitw w świątyni. Dzień po dniu bohaterom nie pozostaje nic innego, tylko ciężka praca na polu. Zapłata za nią utyka gdzieś pomiędzy kwestią przedłużenia pozwolenia na pobyt, a fałszywymi czekami, których pokrycie wydaje się wciąż bardzo odległe. Tytułowe żniwa, praca rolników i przemysł spożywczy stają się metaforą pokazującą problemy z którymi borykają się dzisiaj ludzie na całym świecie.

Pokaz odbywa się dzięki współpracy z fundacją i festiwalem Human Doc (http://humandoc.pl).

• Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł

 

– 20:00 KINO NOWE HORYZONTY, Sala nr 3.
„Wino we krwi”
reż. Emily Railsback, USA,78′
PRZED SEANSEM: poczęstunek winny
PO SEANSIE: spotkanie z gośćmi specjalnymi ; PROWADZENIE: Maciej Przestalski (Radio RAM)

Opis filmu:
Gruzja nazywana jest ojczyzną wina, to tam znaleziono najstarsze dowody na jego powstanie (ok. 4 tys. lat p.n.e). Na czym polega szczególna metoda produkcji gruzińskiego wina i czym jest wino naturalne? W zakopanych w ziemi kwewri (gruz. qvevri) — glinianych, ręcznie wytwarzanych kadziach — dziko fermentuje wyjątkowej jakości produkt. Reżyserka filmu, Emily Railsback, oraz Jeremy Quinn, amerykański sommelier-pasjonat poszukując najlepszego wina trafiają właśnie do Gruzji. Odwiedzają różne winnice i degustują mętnych oraz bardzo aromatycznych win. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 film, pokazuje jak po wielu latach dominacji Związku Radzieckiego i masowej produkcji wina, w Gruzji odradza się zapomniana kultura i produkcja win pradawnymi metodami, przez małe, rodzinne manufaktury. Tradycje przekazywane są młodym winiarzom przez starsze pokolenia – z szacunku do historii, z szacunku do natury. Poznajcie korzenie wina i fascynujący świat win naturalnych.

⁃ Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 15 zł