Czaisz? Droga herbaty do Europy

Ceremonie parzenia herbaty, degustacje oraz wykłady o pochodzeniu, rodzajach i legendach związanych z herbatą wypełnią niedzielne popołudnie 18 września we wrocławskim CK “Zamek”. W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa organizatorzy zapraszają na wydarzenie pt. “Czaisz? Droga herbaty do Europy”. Wstęp wolny.

 

Herbata to napar, z którym łączy się ogromna dawka historii i tradycji zrodzonych jeszcze na Dalekim Wschodzie, wraz z podróżami Europejczyków przeniesionych na nasz kontynent. W czasie pierwszej tego typu imprezy herbacianej we Wrocławiu uczestnicy będą mieli szansę posłuchać najwybitniejszych znawców czaju, przyjrzeć się ceremoniom parzenia herbaty oraz oczywiście skosztować najróżniejszych naparów. Będzie to niebywała okazja do poznania smaków i aromatów wielu odmian herbaty, a także poznania różnorodnych sposobów parzenia, także ceremonialnego. Współorganizator imprezy – wrocławska Czajownia, będzie między innymi serwować herbatę z tureckiej maszyny do herbaty, tzw. ‘turkowara’, zaprezentuje chińską metodę parzenia w stylu gong-fu, ceremonię koreańską oraz wiele innych atrakcji w wykonaniu doświadczonych herbaciarzy. W trakcie imprezy będzie można zaopatrzyć się w wysokogatunkowe herbaty na dwóch stoiskach sprzedażowych zorganizowanych przez Czajownię oraz sklep The Tea

 

13:00 – 14:00 / Sześć kolorów herbaty / Wojciech Woźniak

Wykład „Sześć kolorów herbaty” będzie spotkaniem wprowadzającym uczestników w złożony i pozornie skomplikowany świat herbaty: świat odmian, gatunków, rodzajów i tradycji ich spożywania. Podczas wykładu poznamy nie tylko legendy o prapoczątkach herbacianej tradycji w Chinach, również dowiemy się, dzięki moderowanym degustacjom, czym właściwie różni się herbata zielona od herbaty oolong, dlaczego pu-erh nie powinien być nazywany herbatą czerwoną oraz czym dla Chińczyków są „nasze” herbaty czarne a także które z herbat najlepiej smakują świeże, a które dojrzewają przez lata – jak dobre wino.

 

14:00 – 15:00 / Historia herbaty w Chinach / Robert Tomczyk ‘Sayama’

Będzie to opowieść sięgająca zakamarków dżungli Yunnanu, gdzie został odkryty krzew herbaciany i niewyobrażalnie ciekawej drodze herbaty po Państwie Środka, jej rozprzestrzenianiu się na północ i zachód. Dowiemy się jaki to miało wpływ na jej nazwę w świecie, usłyszymy o pierwszym Mistrzu Herbaty Lu Yu i jego dorobku, o postępowych zmianach za czasów Dynastii Ming, o Xiamen – wyspie handlarzy i poznamy historię powstania herbaty czarnej oraz inne legendy i zdarzenia związane z fenomenem herbaty.

15:00 – 16:00 / Droga morska herbaty do Europy / Anton Tiscornia

Informacja o tym, że Rzymianie i Chińczycy pochodzą z jednego plemienia widoczna jest w chińskim rękopisie z III wieku. Dlaczego więc odkryliśmy zielone złoto dopiero w XVII wieku? Zapraszam do niecodziennej przygody w poszukiwaniu herbaty przez oceany, sztormy, azjatycką dżunglę, pola wojenne, nieznane regiony i narody. Szlakiem morskim odkryjemy historię spotkania Zachodu ze Wschodem.

 

16:00 – 17:00 / Szlak herbaty przez Rosję / Murat Kornaev

Temat porusza bardzo bogatą historię drogi herbaty przez Rosję, autor podejmie próbę odpowiedzi na pytanie ‘Skąd i dokąd?’ w odniesieniu do szlaków handlowych oraz rozpowszechniania się zwyczajów picia herbaty i kultury herbacianej w Rosji. Odwołuje się przy tym do wielu różnorodnych tekstów źródłowych, co czyni podjęty temat bardzo interesującym.

 

17:00 – 18:00 / Historia herbaty w Polsce / Joanna Bożek

Początki herbaty w Polsce sięgają XVII i XVIII wieku i był to bardzo trudny okres dla herbaty w naszym kraju, gdyż nie cieszyła się zbyt dobrą opinią. Pierwsza część wykładu opatrzona będzie dużą ilością cytatów z różnych źródeł na temat stosowania herbaty w tamtych czasach. W XIX wieku rozpoczął się trochę bardziej pozytywny okres dla herbaty w Polsce a to dzięki pojawieniu się samowarów z Rosji, które spopularyzowały picie herbaty oraz zainteresowanie nowym napojem i rytuałem. W XX wieku pojawiły się pierwsze polskie firmy importujące herbatę, a swój wpływ na kulturę herbaty w Polsce miały wojny. W czasach PRL pojawiły się herbaty granulowane, firmy prywatne zostały znacjonalizowane, pojawił się monopolista – Przedsiębiorstwo Obrotu Surowcami Spożywczymi i Towarami Importowanymi (POSTI). Wiek XXI to dynamiczny rozwój i pojawienie się szerokiego asortymentu szczególnie herbat ekspresowych oraz aromatycznych mieszanek. Powstaje wiele publikacji, szczególnie w mediach elektronicznych, powstają wyspecjalizowane sklepy.

 

18:00 – 19:00 / ‘Jak se dostal čaj do Prahy’ / Aleš Juřina

W czerwcu 1848 roku w Pradze miał miejsce Zjazd Słowiański (Kongres Słowiański) – spotkanie reprezentantów narodów słowiańskich. Uczestniczyli w nim Polacy, Słowacy, Ukraińcy, Serbowie, Czesi, Chorwaci i Rosjanie, w tym Michaił Aleksandrowicz Bakunin – rosyjski myśliciel, panslawista i rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu. Niewątpliwie jeden z najbardziej znanych rewolucjonistów w XIX-wiecznych, głównie dzięki swojej charyzmie i bogatemu życiorysowi. Postać Bakunina zainspirowała wielu artystów. Dzięki temu stał się symbolem niezłomnego i idealistycznego bojownika o wolność. W książce ‘Staré pověsti pražské’ (Stare praskie opowieści) autorstwa Adolfa Weniga, znajduje się opowieść o tym, jak za sprawą Bakunina, herbata dostała się na barykady Pragi. Ta historia będzie wstępem do dyskusji o doświadczeniach związanych z importem herbaty, funkcjonowaniem herbaciarni i popularyzowaniem się kultury herbaty w Europie Środkowej.

 

Co: Czaisz? Droga herbaty do Europy
Gdzie: Centrum Kultury “Zamek”, pl. Świętojański 1, Wrocław
Kiedy: 18 września, niedziela, 13:00 – 20:00
Wstęp wolny

www.zamek.wroclaw.pl
www.facebook.com/ckzamekwro

 

ales-jurina edd_plakat fot-z-archiwum-czajowni-2 fot-z-archiwum-czajowni-4 joanna-bozek robert-tomczyk